Fiscale afschrijving auto

In de loop van de tijd veroudert een product, zo ook een auto. Die zal na enkele jaren van vanzelfsprekend niet dezelfde waarde hebben als bij aanschaf. Het is dus verstandig voor iedere autobeheerder om de fiscale afschrijving van de auto in de gaten te houden.

Lineaire en variabele afschrijving

Bij de fiscale afschrijving van een auto zijn er twee belangrijke factoren. De auto wordt lineair afgeschreven na mate de jaren verstrijken. Een gesimplificeerd voorbeeld: Bij een verwachte levensduur van 5 jaar en een aanschafwaarde van 100.000 euro, zal er iedere jaar 20.000 euro worden afgeschreven (ervan uitgaande dat er geen restwaarde wordt gerekend). Het gebruik van de auto, met name de gereden kilometers, spelen ook een rol bij de fiscale afschrijving van de auto.

Dit noemen we de variabele afschrijving

De snelheid waarmee een auto in waarde verminderd is echter geen vast gegeven. De fiscale afschrijving van een auto verschilt per model, per gebruiker, per producent. Het is daarom aan te raden om je van te voren goed te informeren wat betreft de fiscale afschrijving van de auto.